News

Dwelling tour: A home goes from dumpy to dashing


Article content material

The boss-underling relationship isn’t simpatico. But not in Avryll McNair and Olivia Botrie’s case. “We met at a furniture store on Queen West 15 years ago,” says Botrie. “Avryll was the manager; I was the new hire. And we became fast friends. We were the dream team.”

Advertisement 2

Article content material

Two months later, McNair left to do an artwork diploma at OCAD and earn an actual property licence; Botrie grew to become an inside designer, who at present heads up Dart Studio.

Over the years, the buddies have laughed over wine and gone to concert events. And they’ve put their shared love of design into a number of homes they’ve renovated collectively. McNair has a improbable artwork assortment and gravitates to interiors that mix ornate conventional and glossy trendy designs.

Article content material

The final place McNair herself lived in was a wood-and-white affair designed by Botrie; it was “pure perfection,” as she describes it.

Ideal for showcasing art, like Erin Rothstein’s “Toast,” the modern banquette connects to a pantry wall.
Ideal for showcasing artwork, like Erin Rothstein’s “Toast,” the fashionable banquette connects to a pantry wall. Photo by Photo courtesy of Angus Fergusson / Styling by Me & Mo

She offered it, albeit reluctantly, when circumstances modified and he or she wanted extra space for some very persnickety roommates: two rescue redbone coonhounds and a toddler.

Advertisement 3

Article content material

The three-storey Roncesvalles semi she snatched up as a replacement was too far gone for a beauty touch-up. “There were three different types of flooring, wobbly metal railings, peeling wallpaper and water issues,” says Botrie. “It was so bad in the basement the side of the tub fell off when I touched it.”

A intestine renovation was so as. “The goal was to turn it from a dumpy, dated house into a hyper-functional welcoming family home,” says Botrie.

“Avryll has so much art, we wanted to make sure there’s a lot of places to display her amazing collection – there’s a lot of quirky details. I’m obsessed with banquettes,” that are supreme, she factors out, for gallery partitions.

Off the entry, Botrie nixed the everyday Toronto straight-run staircase, swapping it for a C-shape design off the aspect of the home to maximise area. “The railing and newel posts are round and ornate to balance the clean contemporary slab cabinetry in the kitchen,” she says.

Advertisement 4

Article content material

“This house originally had French doors to the living room,” McNair says. “I liked that formality and the big dramatic doors,” so the thought was to work in an analogous aspect. In the entranceway, nine-foot-tall salvaged doorways are each engaging and practical — they will cover a messy lobby. “The square panelling detail and the muddy paint colour add warmth,” says Botrie.

The warm oak cabinetry is by Olympic Kitchens; the linear walnut light comes from Matthew McCormick Studio.
The heat oak cabinetry is by Olympic Kitchens; the linear walnut gentle comes from Matthew McCormick Studio. Photo by Photo courtesy of Angus Fergusson / Styling by Me & Mo

More drama could be discovered within the fireplaces: the standard chunky limestone quantity within the entrance front room has “a Brooklyn brownstone vibe,” says Botrie; the opposite, within the again lounge, is a recent slickster. Yet the 2 behave properly collectively on the identical flooring.

“Mixing things up looks more casual and collected,” says Botrie, gesturing to the kitchen as properly.

Advertisement 5

Article content material

It’s U-shaped, by Olympic Kitchens, and has heat oak cupboards that play properly towards a linear walnut gentle fixture. Hardwood flooring from the entrance rooms transitions to black chevron tile for canine sturdiness that carries to the rear lounge.

A fireplace with an integrated ledge is in the rear addition. The TV recedes into the dark wall.
A hearth with an built-in ledge is within the rear addition. The TV recedes into the darkish wall. Photo by Photo courtesy of Angus Fergusson / Styling by Me & Mo

A mix of lighting additionally fills the home with character: over the eating desk, a trio of loops from Concord Lighting appear like gold skipping ropes.

Botrie designed a three-storey addition to the again of the constructing. The second flooring now accommodates a principal suite with 20 toes of closets and a spa-like ensuite. The addition bumped the home up from 1,800 to 2,900 sq. toes. A child’s bed room, an workplace and a rest room are on the third flooring.

Nothing within the house is contrived, or appears prefer it’s been airlifted from a furnishings showroom. After all, a house ought to mirror its homeowners. As Botrie places it, “My personal style is not necessarily what I’d give a client. I listen to my clients.”

Even if they’re previous buddies.

Advertisement

Comments

Postmedia is dedicated to sustaining a energetic however civil discussion board for dialogue and encourage all readers to share their views on our articles. Comments might take as much as an hour for moderation earlier than showing on the location. We ask you to maintain your feedback related and respectful. We have enabled electronic mail notifications—you’ll now obtain an electronic mail when you obtain a reply to your remark, there’s an replace to a remark thread you observe or if a consumer you observe feedback. Visit our Community Guidelines for extra info and particulars on how one can regulate your electronic mail settings.



Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close